Je nationaliteit op je cv vermelden
Is het een goed idee om je nationaliteit op je cv te vermelden? Het is in elk geval niet verplicht om op je cv te zetten waar je vandaan komt. De vereiste gegevens bij je personalia op het cv zijn: voor- en achternaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Je nationaliteit mag erbij. Aan jou de keuze! Wanneer neem je je nationaliteit wel op in je cv en wanneer niet? En wat is eigenlijk de juiste schrijfwijze: Nederlandse, Nederlander of Nederlands?
Veel sollicitanten nemen bij de persoonlijke gegevens hun nationaliteit als vanzelf op in het cv. Ook veel Nederlandse voorbeeld cvâs bevatten standaard het invulveld ânationaliteitâ. Betekent dat dat je verplicht bent om je nationaliteit op te nemen? Nee. Bovendien is het in de meeste gevallen zelfs helemaal niet relevant welke nationaliteit je hebt, waar je vandaan komt of opgegroeid bent. Verder verbiedt de Nederlandse wet de selectie van werknemers op basis van nationaliteit, ras, etnische afkomst, burgerlijke staat, politieke voorkeur, geslacht of godsdienst. Het is daarom niet nodig om deze informatie in je cv te zetten. Toch zijn er wel situaties te bedenken waarin het vermelden van je nationaliteit op het cv juist wèl interessant is en zelfs in je voordeel kan werken.
Nederlands, Nederlandse of Nederlander?
Maar eerst even over de juiste schrijfwijze. Mocht je al besloten hebben om je nationaliteit op te nemen in je cv, zorg er dan voor dat je het op een correcte manier vermeldt. âNederlandseâ is de officiĂŤle benaming van de nationaliteit om aan te duiden op het cv. Als je in Nederland geboren bent, schrijf je dat zo op:
Nationaliteit: Nederlandse
Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Een man zet dus niet in zijn cv bij nationaliteit: âNederlanderâ. Het woord âNederlandseâ slaat namelijk terug op het woord nationaliteit en het zegt niets over het geslacht van de sollicitant. Gebruik het volgende ezelsbruggetje om te onthouden hoe het moet:
Vraag: âWelke nationaliteit heb jij?â
Antwoord: âIk heb de Nederlandse nationaliteit.â
Schrijfwijze is dus:
Nationaliteit: Nederlandse
Hetzelfde geldt voor andere nationaliteiten:
- Nationaliteit: Engelse
- Nationaliteit: Turkse
- Nationaliteit: Franse
- Nationaliteit: Marokkaanse
- Nationaliteit: Surinaamse
- Nationaliteit: Griekse
- Nationaliteit: Italiaanse
- Nationaliteit: Zuid-Afrikaanse
- enzovoort
Let ook op de hoofdletter! Je mag eventueel âNederlandsâ gebruiken in plaats van âNederlandseâ. Maar officieel moet het âNederlandseâ zijn. Je doet er verstandig aan om hieraan vast te houden.
Je nationaliteit niet op je cv vermelden
De voornaamste reden om je nationaliteit niet in het cv op te nemen, is omdat je eventuele discriminatie op basis van je nationaliteit wilt voorkomen. Ben je buitenlander en solliciteer je bij een Nederlands bedrijf, dan kun je om die reden overwegen om je nationaliteit niet op je cv te vermelden. Discriminatie op grond van ras en nationaliteit zijn in Nederland verboden. Dat betekent dat een werkgever of recruiter kandidaten niet mag selecteren op basis van ras of nationaliteit. Helaas komt discriminatie op de arbeidsmarkt wel voor. Wees je daarvan bewust! Weeg zorgvuldig af of het opnemen van je nationaliteit op het cv jouw kansen om uitgenodigd te worden, zouden kunnen verkleinen.
Nederlander met een Nederlandse naam
Maar er is nog een reden om je nationaliteit niet op je cv te vermelden. Ben je Nederlands en is aan jouw naam duidelijk te zien dat je Nederlands bent en solliciteer je bij een Nederlands bedrijf? Dan hoef je je nationaliteit niet te noemen. Bij een cv van een sollicitant met de naam Hans Janssen zal een werkgever of recruiter zeer waarschijnlijk aannemen dat het een cv van een Nederlander betreft. Een Nederlander met een Nederlandse naam kan er dan voor kiezen om zijn nationaliteit niet op het cv te zetten. Dat scheelt dan ook weer ruimte op je cv! Een cv van twee paginaâs is lang genoeg. Elke regel die je kunt besparen, geeft je de mogelijkheid om meer te zeggen over jouw kwaliteiten en vaardigheden. En dat is meestal veel relevanter!
Nederlandse nationaliteit en buitenlandse naam
Maar wat doe je als je bij een Nederlands bedrijf solliciteert en je bent Nederlander met een naam die buitenlands is of klinkt, of je naam is in elk geval niet typisch Nederlands? Dan kun je overwegen om juist wèl je nationaliteit op te nemen. Een naam als Shirley Hanson is bijvoorbeeld niet typisch Nederlands, maar zou dat wel kunnen zijn. In zoân geval kun je ervoor kiezen om eventuele onduidelijkheid weg te nemen en discriminatie te voorkomen. Dan geef je op je cv wèl aan dat je de Nederlandse nationaliteit hebt.
Talenkennis: positieve discriminatie
In sommige vacatures vraagt men speciaal naar werknemers met bepaalde talenkennis. Dat mag; het valt niet onder discriminatie. Een bedrijf is bijvoorbeeld op zoek naar iemand die de Duitse taal zeer goed beheerst, omdat er in die functie met klanten of leveranciers in het Duits wordt gecommuniceerd. Of men zoekt naar een vertaler of docent Duits. Iemand die in Duitsland is geboren (en opgegroeid) doet er in een dergelijk geval goed aan om niet alleen op zijn cv te vermelden dat zijn Duitse taalvaardigheid uitstekend is, maar ook te vermelden dat hij of zij de Duitse nationaliteit heeft. De nationaliteit zet je namelijk bovenaan op je cv bij je persoonlijke gegevens (personalia) en daardoor valt het een werkgever of recruiter waarschijnlijk direct op. De kans dat je op deze manier een uitnodiging krijgt voor een gesprek neemt toe. Eigenlijk is dit een voorbeeld van positieve discriminatie: het kan in je voordeel werken als je je nationaliteit wel op je cv zet.
Taaleis: negatieve discriminatie
Anderzijds kan een taleneis ook leiden tot discriminatie op grond van ras of nationaliteit. Voor sommige functies vraagt men bijvoorbeeld âuitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschriftâ. In dergelijke gevallen kunnen vooral mensen met een andere etnische afkomst (ras) of nationaliteit met discriminatie te maken krijgen. Heb jij een andere nationaliteit en reageer je op een vacature waarin men zoekt naar kandidaten die uitstekende kennis van de Nederlandse taal hebben? Denk aan functies als redacteur, klantenservicemedewerker, receptioniste. Je kunt je nationaliteit dan weglaten op het cv. Laat met jouw (in correct Nederlands opgestelde) sollicitatiebrief zien dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Zodra je uitgenodigd wordt op gesprek, kun je aantonen dat je het Nederlands volledig beheerst en accentloos spreekt.
Maak het verschil met je CV
Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.