Je telefoonnummer mag niet op je cv ontbreken
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 6 november 2024

Je telefoonnummer mag niet op je cv ontbreken

Bij het opstellen van je cv begin je met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Naast je voor- en achternaam, adres en e-mailadres is jouw telefoonnummer een van de belangrijkste gegevens die je op je cv moet zetten. In een sollicitatieprocedure nemen recruiters of werkgevers vaak eerst telefonisch contact met je op. Daarom is het vermelden van je telefoonnummer op je cv een must!

CV maken

Bovenaan jouw cv vermeld je naast je naam, adres en e-mailadres jouw telefoonnummer. Dit kan een vast telefoonnummer of een mobiel nummer zijn. Alleen een mobiel nummer is in principe voldoende, sowieso hebben tegenwoordig nog maar weinig mensen een vaste telefoon. Je vermeldt alleen je vaste telefoonnummer op je cv als dat het enige nummer is dat je hebt. Heb je wel een mobiele telefoon? Dan is dat het beste nummer om te vermelden. Meestal ben je daarop goed bereikbaar en als je even niet kunt opnemen, zie je snel dat er gebeld is.

Telefoonnummer moet correct op je cv staan

Zorg er in elk geval voor dat het telefoonnummer op je cv klopt en dat het je huidige nummer is. Een fout of oud telefoonnummer op je cv zetten staat uiteraard behoorlijk slordig. Een recruiter of werkgever neemt in een sollicitatieprocedure vaak eerst telefonisch contact met je op. Voor een telefonische screening, of om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Met een telefoonnummer dat niet klopt, maak je niet alleen een erg slordige indruk, het kan voor een werkgever ook direct een reden zijn om niet met jou verder te willen. Lees je cv dus goed na voordat je hem definitief opstuurt. Check niet alleen je telefoonnummer extra goed, maar ook je andere contactgegevens zoals je adres en e-mailadres.

Correcte schrijfwijze voor je telefoonnummer

Noteer je telefoonnummer op de juiste manier op je cv. Tussen het netnummer en het abonneenummer zet je een kort streepje. De cijfers van het abonneenummer groepeer je van rechts naar links per twee, gescheiden door een spatie. Bij abonneenummers met een oneven aantal cijfers vormen de eerste drie cijfers een groepje:

0229-56 78 90

020-623 45 67

Er mogen spaties voor en achter het streepje staan:

0229 - 56 78 90

020 - 623 45 67

Het nummer van een mobiele telefoon wordt op dezelfde manier geschreven als een vast telefoonnummer: met een streepje na 06 en met spaties tussen groepen van twee cijfers:

06-24 46 98 75

06 - 24 46 98 75

Geef niet het telefoonnummer op je huidige werk

Het is niet handig om het telefoonnummer van je huidige werk te vermelden op je cv. Een recruiter of toekomstige werkgever gaat er vanuit dat hij jou kan bereiken op het nummer dat op je cv staat. Als iemand belt naar aanleiding van jouw sollicitatie, wil je natuurlijk niet dat een collega of jouw werkgever kan opnemen. Solliciteren is een persoonlijke aangelegenheid waar je huidige werkgever of collega’s niets mee te maken hebben. Het is daarom beter om jouw eigen (mobiele) nummer te vermelden.

Liever je mobiele nummer op je cv

Het is belangrijk dat je aan de telefoon vrijuit kunt spreken over jouw sollicitatie. Als je een telefoontje krijgt over een sollicitatie terwijl je omringd bent door collega’s, dan kun je eigenlijk niet vrijuit over de sollicitatie praten. Zoek in dat geval een (afgesloten) ruimte op waar je collega’s niet kunnen meeluisteren. Het is dan heel normaal om tegen de recruiter of werkgever te zeggen dat je nu niet in de gelegenheid bent voor dit gesprek en dat je later terugbelt. Als je mobiel belt, kun je vragen om een momentje; loop dan direct naar een andere ruimte waar niemand je hoort. Nog een voordeel van het vermelden van een mobiel nummer op je cv!

Verwacht een telefoontje over je sollicitatie

Vanaf het moment dat je je sollicitatiebrief en cv hebt opgestuurd, kun je een telefoontje verwachten van de recruiter of werkgever. Wees hierop voorbereid. Op je mobiele telefoon kun je zien wie er belt. Verschijnt er een onbekend nummer op je mobiel? Neem dan in elk geval op een correcte manier op. Liever: “Goedemiddag, met Jan de Wit” dan: “Yoooo, met Jan.” Word je gebeld terwijl je net op een plek bent met veel achtergrondgeluiden, bijvoorbeeld een café? Of zit je in de auto? Leg dan uit dat je een rustige plek opzoekt en terugbelt. Zoek vervolgens zo snel mogelijk een rustige plek op en bel terug. Het is beter om het gesprek even uit te stellen dan dat je elkaar niet verstaat.

Voorbereiden op een telefoontje

Laat je niet verrassen door een telefoontje van een recruiter of werkgever. Zorg dat je goed voorbereid bent als je gebeld wordt. Als je op meerdere vacatures hebt gereageerd, dan kun je bijvoorbeeld in een document bijhouden op welke functies je hebt gesolliciteerd, met daarbij de naam van de contactpersoon en het bedrijf en de fase waarin het sollicitatieproces zich bevindt. Laat in elk geval niet merken dat je je het bedrijf niet meer kunt herinneren of dat je niet meer weet om welke baan het gaat. Glimlach tijdens het gesprek aan de telefoon, want dat hoor je! Verder is het belangrijk dat je niet al te korte antwoorden geeft en het gesprek netjes afrondt.

Slecht bereikbaar per telefoon: voicemail aan

Het is mogelijk dat je telefonisch slecht bereikbaar bent. Als je voor je huidige werk veel moet bellen (telefoniste, receptioniste, telemarketeer) dan kun je natuurlijk niet altijd je mobiel opnemen. Dat is ook helemaal niet erg, recruiters en werkgevers snappen dit ook. Zorg er wel voor dat je een representatieve tekst inspreekt op je voicemail. Naast het lezen van jouw sollicitatiebrief en cv, vormt je voicemailbericht onderdeel van de eerste indruk die de werkgever van jou krijgt. Een grappig bedoelde boodschap of iets onverstaanbaars geven natuurlijk geen goede indruk. Zorg dat je voicemail geactiveerd is en spreek zelf een vriendelijk en representatief bericht op je voicemail in.

Voorbeelden van nette voicemailteksten:

“Goedendag, dit is de voicemail van Jan de Wit. Op dit moment ben ik niet in de gelegenheid de telefoon op te nemen. Spreek een boodschap in, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.”

Of, iets losser:

“Hallo, dit is de voicemail van Jan de Wit. Ik ben op dit moment niet bereikbaar. Laat je naam en nummer achter na de piep, dan bel ik terug. Dank je wel en een fijne dag.”

Houd je mobiel in de gaten en bel in de pauze of na je werk terug. Bel wel zo snel mogelijk terug, het liefst dezelfde dag nog. Zorg er bij het terugbellen voor dat je alle informatie bij de hand hebt: het bedrijf, de naam van de persoon die je gebeld heeft en de baan waarop je solliciteert. Je hoeft bij het terugbellen niet uit te leggen waarom je niet kon opnemen; laat enkel weten dat je reageert op het voicemailbericht.

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken