Hobby’s op je cv vermelden: waar scoor je mee?
Het kan een goed idee zijn om hobby’s en interesses op je cv te vermelden. Je bent niet verplicht om je hobby’s op je cv te zetten. Maar als je wel hobby’s opneemt, geef je je cv wat meer persoonlijkheid. Je laat jouzelf als mens achter de zakelijke details zien. En een beetje meer menselijkheid mag op je cv, maar ga daar niet te ver in. Benoem op je cv alleen de hobby’s en interesses die in lijn zijn met het beeld dat je van jezelf probeert te schetsen als ideale kandidaat voor een functie. Welke hobby’s vermeld je wel en welke niet?
Het is de moeite waard om hobby’s en interesses op je cv te zetten. De dingen die jij in je vrije tijd onderneemt, kunnen jou helpen in een sollicitatie of op de werkvloer. Hobby’s doe je met plezier en je besteedt er vaak veel tijd aan. Meestal krijgt een werkgever of recruiter door jouw vrijetijdsbesteding ook een idee wat voor persoon jij bent.
Positief beeld schetsen met je hobby’s
De kwaliteiten en vaardigheden die je nodig hebt om bepaalde hobby’s uit te oefenen, kunnen goed van pas komen in je werk. Maar niet alle hobby’s zijn geschikt om op je cv te vermelden. Je wilt natuurlijk dat de hobby’s die je toevoegt een positief beeld van jou schetsen bij een werkgever of recruiter. Denk bij het opstellen van je cv goed na over de functie die je ambieert en stem daar vervolgens je cv op af. Probeer in te schatten of jouw hobby’s in lijn zijn met het beeld dat je wil schetsen als ideale kandidaat voor de functie waarop je solliciteert.
Sporten: positieve hobby
Veel sporten staan goed op je cv. Als jij het sportieve type bent, is het zeker het overwegen waard om jouw sport als hobby te benoemen op jouw cv. Als je sport, maak je een dynamische, fitte en gezonde indruk. Duursporten waar je veel doorzettingsvermogen nodig hebt, suggereren dat jij van karakter geen opgever bent. Denk aan hardlopen, wielrennen, roeien, zwemmen, en vooral: marathons lopen of meedoen aan triatlons. Als je trainer of coach bent (voetbaltrainer, coach volleybalteam, enzovoort), dan geef je daarmee aan dat je leidinggevende kwaliteiten en strategisch inzicht hebt. Teamsporten geven aan dat je kunt samenwerken en extreme sporten doen vermoeden dat je risico’s durft te nemen en graag je grenzen verlegt.
Kijk met het vermelden van extreme sporten (skydiven, parachutespringen, mountainbiken, freerunnen, auto- of motorracen) wel een beetje uit. Niet elke werkgever zit te wachten op een medewerker die risico’s neemt in zijn vrije tijd. Wek bij een werkgever dus niet de indruk dat je door jouw hobby’s die je ’s avonds, in het weekend of tijdens vakanties uitoefent, blessures kunt oplopen.
Andere hobby’s die positief overkomen
We geven nog wat voorbeelden van hobby’s die goed op je cv kunnen staan en welk beeld deze hobby’s van jou kunnen schetsen. Bekijk per functie welke hobby’s en interesses je vermeldt. Sleutel je in je weekenden graag aan auto’s, dan geef je daarmee aan dat je groot technisch inzicht hebt. Zit je als vrijwilliger in het bestuur van een vereniging of zet je je anderszins in als vrijwilliger, dan laat je daarmee je altruïstische kant zien. Maak je tekeningen of schilderijen in je vrije tijd of knutsel je graag? Dan ben je creatief. Houd je van koken en tuinieren of heb je bijvoorbeeld een moestuin? Dan heb je meestal een zorgend karakter. Reis je veel en graag? Dan heb je interesse in andere culturen en/of je bent avontuurlijk ingesteld. Schaak je of doe je aan een andere denksport? Dan heb je strategische interesse. Leer je een andere taal in de avonden of weekenden? Dan ben je ijverig en/of ambitieus. Iemand die graag thrillers leest, is nieuwsgierig en zet graag zijn analytisch vermogen in. Er zijn uiteraard te veel hobby’s en interesses om op te noemen.
Hobby’s en interesses die je beter niet op je cv zet
Zorg dat je niet te ver gaat in het vermelden van hobby’s en interesses. Sommige hobby’s komen niet goed over of wekken de indruk dat ze jouw functioneren in de weg zitten. Hobby’s en interesses die je (meestal) beter kunt vermijden zijn er te over, dus we kunnen niet alles benoemen. Een paar voorbeelden:
- Gokken, kansspelen doen of naar het casino gaan
Een werkgever zou kunnen denken dat je gokverslaafd bent.
- Bier drinken met je vrienden / uitgaan
Een werkgever zou zich kunnen afvragen of jij maandagochtend wel op je werk verschijnt.
- Vrouwen / mannen versieren
Een werkgever zou de indruk kunnen krijgen dat je dit ook op de werkvloer toepast.
- pikante hobby’s zoals paaldansen
Dit heeft geen toegevoegde waarde voor je cv.
- Videogamen
Dit is een twijfelgeval, want voor sommige games (bijvoorbeeld World of Warcraft) heb je strategisch inzicht nodig. Aan de andere kant is bekend dat gamen zeer verslavend is.
- Je gezin
Je gezin is geen hobby.
- Zeggen dat je geen hobby’s of interesses hebt
Dit komt nogal ongeïnteresseerd over; laat dan liever het onderdeel hobby’s gewoon weg.
Hoe vermeld je je hobby’s en interesses op het cv
Als je de juiste hobby’s selecteert voor de baan waarop je solliciteert, kunnen ze zeker waarde toevoegen aan je cv. En als je net start op de arbeidsmarkt is het een idee om je cv wat “op te vullen” én persoonlijker te maken met hobby’s en interesses. Maar vermeld ook weer niet te veel hobby’s. Houd het bij maximaal vier hobby's en interesses. Voeg de hobby’s en interesses afzonderlijk en in kernwoorden toe voor een overzichtelijke weergave op het cv. Hobby’s en interesses zet je onderaan je cv. Heb je al veel te vertellen over je werkervaring en opleiding en is de ruimte op je cv beperkt? Overweeg dan om je hobby’s gewoon helemaal weg te laten.
Maak het verschil met je CV
Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.