Persoonlijk profiel of profielschets op je cv
Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv. Het is een profielschets en een inleiding tot je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt. Je plaatst deze korte samenvatting op je cv nà de persoonlijke gegevens en vóór je werkervaring. We geven tips voor het schrijven van een goed persoonlijk profiel.
Veel cvâs bestaan uit opsommingen op een aantal A4-tjes. Als je een profielschets toevoegt als je aan de slag gaat met een cv maker, maak je je cv persoonlijker. Iemand die jouw profieltekst leest, moet een beeld krijgen wat voor persoon jij (in je werk) bent; hij leert je iets beter kennen. Het is daarom van belang dat het een lekker lopend stukje tekst is en niet alleen een droge opsomming van kenmerken geeft: je cv bestaat al uit opsommingen! Geef in maximaal vijf regels een beschrijving van wie je bent en waar je naar op zoek bent. Vergelijk het met de samenvatting op je Linkedin-profiel: ook daarin beschrijf je in een paar regels tekst wie jij bent en wat je doet.
Tips voor een goed persoonlijk profiel
Waaraan moet een profielschets voldoen? Een goede profielschets:
- is persoonlijk en in de ik-vorm geschreven
- is kort (maximaal 5 regels)
- zegt wie je bent, waar je goed in bent, je sterke eigenschappen, wat je zoekt en/of wat je ambieert
- sluit aan op de functie waarop je solliciteert
- is origineel
- is lekker een leesbaar stukje tekst en geen saaie opsomming van jouw kenmerken
Maak je profielschets persoonlijk
Jouw profieltekst gaat over jou; het is persoonlijk! Schrijf daarom altijd vanuit jezelf, de eerste persoon. Dus âikâ in plaats van âwijâ of âzijâ of âhijâ. Het komt raar en afstandelijk over als je een persoonlijk profiel in je cv opneemt waarin het stukje tekst over jou niet in de ik-vorm is geschreven.
Houd je persoonlijk profiel kort
Een persoonlijk profiel mag niet lang zijn, een regel of vijf is voldoende. Dat betekent dat je een keuze moet maken waarover je schrijft. Kijk eerst welke informatie jij het belangrijkste vindt om te noemen op je cv. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn sterke eigenschappen? Wat wil ik? Welk soort werk zoek ik?
Profielschets zegt iets over jouw sterke eigenschappen
Is het nog niet helemaal helder wat je wilt en waar je goed in bent? Vraag aan collegaâs of goede vrienden of zij willen aangeven wat jouw goede eigenschappen zijn. Vraag hulp aan iemand die jou goed kent als persoon Ă©n aan iemand die met je heeft gewerkt of weet wat je werkzaamheden inhouden. Dat kan heel leerzaam zijn en het kan je inspiratie opleveren voor het schrijven van een goed persoonlijk profiel. Dit geeft je als het goed is âmateriaalâ om in je profielschets te zetten. Uit dit materiaal maak je vervolgens een selectie, want een profielschets hoeft niet een volledig beeld van jou te geven. Benadruk alleen recente werkervaring en licht de belangrijkste positieve eigenschappen toe. Probeer zeker niet alles te benoemen waar jij goed in bent.
Sterke en zwakke punten
Als je in kaart wilt brengen wat jouw sterke en zwakke punten zijn, kun je ook een persoonlijke SWOT-analyse maken. SWOT staat voor sterktes (Strengths), zwaktes (Weaknesses), kansen (Opportunities) en bedreigingen (Threaths) en het wordt in het Nederlands vaak een sterkte-zwakteanalyse genoemd. Zoân persoonlijke sterkte-zwakteanalyse is een vorm van zelfonderzoek waarbij je jouw toekomstmogelijkheden op de arbeidsmarkt in kaart brengt. Je gaat na wat je sterke en zwakke punten zijn, en welke carriĂšrekansen je hebt (bijvoorbeeld de vraag naar jouw expertise neemt toe) en welke bedreigingen (bijvoorbeeld het aantal concurrenten in jouw regio).
Sterke punten: waarin ben jij onderscheidend?
Voor het persoonlijk profiel zijn vooral je sterke punten van belang. In je profielschets beschrijf je waarin jij onderscheidend bent. Wat is jouw meerwaarde die andere kandidaten waarschijnlijk niet hebben? Spreek je bijvoorbeeld een taal die niet gangbaar (maar wel handig in de nieuwe functie) is, of heb je ooit een bijzondere prestatie geleverd? Dat kun je dan ook noemen.
Aansluiten op de baan waarop je solliciteert
Het is slim om jouw persoonlijk profiel zoveel mogelijk te laten aansluiten op de functie die je ambieert. Kijk in de vacaturetekst naar welke ervaring, opleiding, vaardigheden, eigenschappen en ambities je nodig hebt. Dit vind je in de functie-eisen van de vacaturetekst. Deze beschrijven precies waar je aan moet voldoen om de baan te krijgen. Een goed profiel laat zien dat jij aan die eisen voldoet. Gebruik daarom (een deel van de) informatie uit de functieomschrijving om je persoonlijk profiel samen te stellen.
Uit de vacaturetekst leidt je bijvoorbeeld af dat de werkgever iemand zoekt die alle deadlines haalt en ook allerlei ad hoc-zaken kan oppakken. Jij bent iemand die vooruit kijkt en goed kan plannen. Dan kun je in je profiel aangeven dat je al jouw taken nauwkeurig inplant en ook elke dag tijd vrijmaakt voor onvoorziene taken die op je af komen.
Het is van belang dat je bij elke nieuwe sollicitatie je profielschets kritisch bekijkt. Benadruk een of enkele punten uit de vacaturetekst en laat zien dat jij de oplossing bent voor het âprobleemâ van de werkgever!
Werkervaring en gevolgde opleidingen
Naast je sterke punten kun je in je persoonlijk profiel ook iets vertellen over je werkervaring en gevolgde opleidingen. Benadruk dan vooral wat je in de afgelopen tijd gepresteerd hebt. Maak er geen lang verhaal van en maak er ook zeker geen ellenlange opsomming van taken en rollen van. Selecteer bijvoorbeeld Ă©Ă©n rol en beschrijf het resultaat.
Profielschets voorbeeld: rol als manager
Mijn managementstijl zou ik willen omschrijven als coachend leiderschap: ik stem de doelen van de organisatie en de afdeling af met mijn medewerkers en geef hen de vrijheid om zelf invulling te geven aan hun werk. Ik sta hen indien nodig terzijde om na te gaan wat zij nodig hebben om het werk uit te voeren. Op die manier zet ik medewerkers in hun kracht om zo samen goed te presteren.
Profielschets voorbeeld: rol als startende marketingmedewerker
Ik ben gek op schrijven en (online) communicatie, maar ook de techniek achter websites en Google boeit me enorm. Daarom ben ik op zoek naar een baan als marketingmedewerker waarin ik deze vaardigheden kan combineren. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig, bijvoorbeeld met maken van âHow-toâ videoâs over klussen in huis.
Maak een origineel persoonlijk profiel
Zorg ervoor dat je profielschets origineel (authentiek) is. De woordkeus is daarbij van belang. Gebruik liever geen dooddoeners als âik ben een zelfstandige teamplayerâ of âik ben op zoek naar een nieuwe uitdagingâ. Zoân beetje iedereen die solliciteert, is op zoek naar een nieuwe uitdaging! Vermijd ook het noemen van losse woorden die in veel cvâs terugkomen en daardoor eigenlijk weinig betekenis meer hebben, zoals het woord âcreatiefâ. Als je Ă©cht creatief bent en het is ook een vereiste in de functie waarop je solliciteert, dan is het beter om te laten zien waaruit jouw creativiteit bestaat. Beschrijf waaruit je creativiteit blijkt in plaats van te zeggen dat je creatief bent. Gebruik het liefst woorden die specifiek op jou van toepassing zijn.
Profielschets moet lekker leesbaar zijn
Je persoonlijk profiel is een stukje tekst dat vooral kort moet zijn! Maak geen uitgebreid profiel waardoor de lezer zich door jouw tekst heen moet worstelen. Verveel de lezer ook niet met ellenlange opsommingen van ĂĄlle zaken waar je goed in bent. Beschrijf wat voor persoon je bent in volledige zinnen. Schrijf actief en specifiek.
Ben je heel goed in presenteren en wil je dat benadrukken in je persoonlijk profiel? Schrijf dan niet op:
âIk ben goed in het geven van presentaties.â
Beschrijf waarom je er goed in bent, bijvoorbeeld:
âIk geniet van de enthousiaste reacties op mijn presentaties en ik verheug me er altijd op om na afloop met de cursisten in discussie te gaan.â
Laat de tekst door iemand nalezen om te checken of het lekker leest.
Maak het verschil met je CV
Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.