CV voorbeeld schilder
Ben je werkzaam als schilder of zoek je een baan als schilder? We bedoelen in dit geval niet de schilder die schilderijen maakt, maar de onderhoudsschilder (of de schilder die zorgt voor nieuwbouwschilderwerk). Schilders werken meestal bij bedrijven in de schilders- en onderhoudssector. Als schilder op zoek naar werk heb je natuurlijk een goed cv nodig. Je werkzaamheden als schilder bestaan uit het voorbewerken en behandelen van allerlei soorten ondergronden (vaak hout maar ook andere materialen) en het aanbrengen van verf of lak. Kijk eens naar ons voorbeeld cv en lees de tips voor het cv van een schilder zodat jij goed voor de dag komt met solliciteren!
Schilderen is een vak. De meeste professionele schilders hebben dan ook een mbo vakopleiding (niveau 2) gevolgd. Er zijn in Nederland diverse schildersvakopleidingen. Met een opleiding tot schilder kun je aan de slag bij een schildersbedrijf, een onderhoudsbedrijf of in een werkplaats (bijvoorbeeld een autospuiter) of fabriek (bijvoorbeeld iemand die een coating aanbrengt op apparaten die in de fabriek gemaakt worden). Schilders vinden ook vaak werk in bijvoorbeeld de woningbouw, renovatie en verbouw, utiliteitsbouw, nieuwbouw en vastgoedonderhoud.
CV schilder: laat zien waar je deskundig in bent
Een schilder is niet alleen verantwoordelijk voor het verven – en daardoor beschermen - van allerlei onderdelen van gebouwen (aan de binnen- en buitenkant), maar ook voor het vervangen of herstellen van de ondergrond die geverfd of gelakt wordt. Pas daarna brengt een schilder één of meerdere verflagen aan. De kennis van een schilder gaat dus verder dan alleen het schilderen van een bepaald object; een schilder moet ook deskundig zijn in het repareren en voorbehandelen van allerlei soorten ondergrond zoals hout (houtrot!), metaal (roest!), plastic, cement, baksteen, beton, enzovoorts. Ook is kennis van verschillende verfsoorten gewenst, bijvoorbeeld of de verf die je gebruikt duurzaam en/of milieuvriendelijke is.
Er zijn daarnaast nog meer zaken van belang voor een goed cv als schilder. Weet je hoe je moet omgaan met bepaalde soorten lijm, gevaarlijke stoffen, oplosmiddelen of complexe apparaten? Ben je nauwkeurig en kun je omgaan met details? Lever je altijd de kwaliteit die gevraagd wordt? Kun je snel en netjes werken? En kun je eventueel ook een raam of deur vervangen als dat nodig is? Heb je enig inzicht in het gebruik van kleuren, ben je creatief? Laat op je cv zoveel mogelijk van deze kwaliteiten en vaardigheden zien: dan weet een potentiële werkgever onmiddellijk dat jij je vak als schilder verstaat.
Rijbewijzen
Het is niet per se noodzakelijk, maar voor een onderhoudsschilder die op veel verschillende plekken werkt is een rijbewijs B erg handig. En misschien heb je voor de baan waarop je solliciteert wel een rijbewijs BE, nodig voor het mogen besturen van een auto met aanhanger (bijvoorbeeld voor het vervoeren van een ladder). Vermeld jouw rijbewijzen op je cv bij de Persoonlijke gegevens of Personalia. Heb je een eigen auto? Dat is ook vermeldenswaardig!
Personalia
Jelle Jordaans
Knapstraat 50 b
1010AA Rotterdam
0612345678
email@example.com
Geboortedatum: 15 juli 1987
Geboorteplaats: Vlaardingen
Rijbewijs: B, BE, D - In bezit van eigen auto
Vaardigheden
Met name de specialistische vaardigheden die je als schilder beheerst, zijn van essentieel belang om te benoemen op jouw cv. Een schilder moet diverse technieken beheersen. Denk aan kennis over verfsoorten, het verwijderen van oude verflagen, schuren, lijmsoorten, oplosmiddelen, houtbewerkingstechnieken en het omgaan met bepaalde gereedschappen en machines (spuiten en coatings aanbrengen). De meeste schilders worden ook geacht in staat te zijn om kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren; kennis van timmeren en enige technische kennis is mooi meegenomen. Laat dit soort vaardigheden terugkomen op jouw cv. Benoem deze vaardigheden in het onderdeel ‘Vaardigheden’ of maak een onderdeel dat je ‘Sterke punten’ of ‘Kwaliteiten’ noemt.
Vaardigheden en kwaliteiten
- Grondige kennis van houtrotreparaties
- Kan verf aanbrengen op cement, baksteen, hout, metaal en plastic
- Gezond en fysiek sterk
- Kan klein technisch onderhoudswerk en reparaties uitvoeren
- Ervaring met spuitwerkzaamheden
Cursussen
Benoem niet alleen jouw gevolgde opleidingen, maar denk ook aan de cursussen die je hebt gevolgd en de certificaten en diploma’s die je hebt behaald. Vermeld niet alleen de cursussen waarin je je verder hebt gespecialiseerd als schilder, maar ook cursussen die niet direct met het vak van de (onderhouds)schilder te maken hebben. Zoals een veiligheidscursus of een cursus waarin je leerde om offertes op te stellen. Maak van de cursussen en workshops een opsomming en benoem alle extra kennis die je hebt opgedaan: dat is relevante informatie voor op je cv als schilder. Vermeld bij elke cursus of je die met succes hebt afgerond.
Cursussen
2014 Offertes maken (behaald)
2012 EHBO (behaald)
2011 Lamineren en stopverfvervanging (behaald)
2010 Houtrotbehandeling (behaald)
2010 Veiligheid Checklist Aannemers (VCA) (behaald)
Eigenschappen en competenties
Succesvolle schilders hebben bepaalde eigenschappen en competenties, zoals nauwkeurig werken, geduldig, klantgerichtheid, zelfsturing en collegialiteit (of goed kunnen samenwerken). Nauwkeurig kunnen werken is een logische eigenschap die de meeste schilders wel hebben. Het eindresultaat moet er natuurlijk goed uit zien. Een beetje perfectionisme kan bij een onderhoudsschilder dus geen kwaad. Verder is het handig als je geduldig bent, want de meeste schilderprojecten vragen om een goede en grondig voorbereiding; het uiteindelijke verven of aflakken is bij onderhoudswerk maar een klein onderdeel. Benoem 5 eigenschappen die je hebt en die goed van pas komen op het cv van een schilder.
Eigenschappen
- Nauwkeurig
- Geduldig in voorbereidend werk
- Praktisch ingesteld
- Collegiaal: kan goed samenwerken
Maak het verschil met je CV
Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.