CV voorbeeld horecamedewerker
Het afgelopen jaar was er een flinke groei in het aantal horecabanen. Goed nieuws natuurlijk als je in de horecasector een nieuwe job zoekt. Onthoud wel dat er in deze branche veel competitie is. Of je nu solliciteert op een baan als hotelmanager, kelner, afwasser, kok, medewerker in de bediening of kamermeisje, zorg ervoor dat je opvalt en bij de lezer op het netvlies blijft. Het is net als in de horeca: de lezer is jouw klant en deze moet een zo aangenaam mogelijke ervaring krijgen. Hoe je dat kunt doen? Door een uitmuntend curriculum vitae op te stellen.
Horeca staat voor hotel, restaurant en café. Maar niet alleen restaurants, hotels en cafés vallen onder het kopje horeca, ook een ijssalon, lunchroom, ziekenhuiskeuken, snackbar en de sportkantine bij het voetbalveld zijn onderdelen van de horeca . Als je ervoor kiest om in een eet- of drinkgelegenheid te gaan werken, dan weet je dat je vaak moet werken in de weekenden, avonden en op feestdagen. Bij beroepen in de horeca kun je denken aan alle functies die gericht zijn op het bedienen, verzorgen, ontvangen en vermaken van gasten. Zoals een barista, gastvrouw of –heer, hotelmanager en keukenhulp.
Personalia
Elk cv start met het opnoemen van je persoonlijke gegevens, ook je horeca cv. Vermeld dus altijd je naam, je adres en je contactgegevens. Op deze manier kan de recruiter je eenvoudig bereiken. Je LinkedIn-profiel kan ook interessant zijn om te noemen, zeker als recruiters daar meer informatie kunnen vinden over je werkzaamheden en ervaring. Het kan soms aan te bevelen zijn om een foto toe te voegen. Zeker als je solliciteert op een functie waarbij je in direct contact staat met gasten. Kijk goed welke foto je gebruikt voor je curriculum vitae want niet elke foto is geschikt. Kies voor een representatieve foto die persoonlijkheid uitstraalt.
Personalia
Naam: Chris Lakei
Adres: Dorpsstraat 1, 3451 Utrecht
Telefoonnummer: 0612345678
E-mailadres: email@example.com
Geboortedatum: 21 september 1980
Rijbewijs: B
LinkedIn: www.linkedin.com/chrislakei
Persoonlijk profiel
Iemand die graag werkt in het restaurant- of hotelwezen heeft gastvrijheid in het bloed zitten. Het de gasten naar de zin maken is jouw nummer één prioriteit. En dat is precies wat een toekomstige werkgever zoekt! Dit soort informatie kun je heel goed kwijt in je persoonlijk profiel. Zo geef je de persoon achter het cv een gezicht en maak je het persoonlijk. Vertel in een aantal regels kort iets over jezelf. Wie je bent, wat je ambitie is en welke waarde jij toevoegt aan een werkgever.
Persoonlijk profiel
Gastvrijheid en gasten een fantastische ervaring bezorgen, is waar ik me voor de volle 100% voor inzet. Daarnaast zie ik het als mijn taak om mijn team te motiveren en te coachen zodat ze met veel enthousiasme aan het werk gaan.
Opleidingen en cursussen
Heb je een specifieke horeca-opleiding gevolgd zoals bijvoorbeeld de middelbare of hogere hotelschool? Dan noteer je deze op je horeca cv. Bij functies als serveerster, kamermeisje of afwasser hoef je niet perse een relevante opleiding hebben gevolgd. Meestal is je werkervaring doorslaggevend. Wel is het belangrijk om toch je opleiding te noemen.
Op de hoogte blijven in je eigen vakgebied is belangrijk. Heb je trainingen en cursussen gevolgd zoals een cursus Sociale Hygiëne, Master Barista of een wijntraining? Een toekomstige werkgever wil graag weten welke kennis jij in huis hebt.
Opleidingen
September 1999 – juli 2003. Hotelmanagement, Hogere hotelschool Maastricht
Cursussen
Master Barista
Sociale hygiëne
Wijntraining niveau 2
Werkervaring
Je hebt al kunnen lezen dat werkervaring erg belangrijk is in de horeca. Daarom is het niet gek dat het kopje Werkervaring essentieel is op je cv. Naast de functie en het bedrijf waar je hebt gewerkt, schrijf je ook je taken en werkzaamheden op. Een goed cv is een document dat is aangepast aan de vacature waarop je solliciteert. Is je oog gevallen op een vacature bij een sterrenrestaurant? Geef dan aan dat je gastvrij bent, correct en je een oog voor detail hebt. Dit kun je heel goed verwerken in de beschrijving van je werkervaringen.
Jongeren en studenten zullen meestal over weinig specifieke werkervaring beschikken, maar in de horeca is het een kwestie van aanpakken. Laat daarom zien wat je kunt en benoem ook andere baantjes zoals krantenbezorger. Dit toont namelijk dat het voor jou geen enkel probleem is om buiten kantoortijden te werken. Ook als je in een winkel hebt gewerkt, kun je laten zien dat je ervaring hebt in het omgaan met klanten.
Werkervaring
Augustus 2012 – heden, Hotelmanager, Flag Hotel Utrecht
Als hotelmanager geeft ik leiding aan en coach ik een team van 43 medewerkers. Samen het met team zorg ik ervoor dat alle dagelijkse taken goed worden uitgevoerd, waaronder:
- behandelen van binnengekomen aanvragen;
- verhuur van zalen;
- organiseren van meetings/evenementen;
- maken van offertes;
- informeren gasten m.b.t. faciliteiten en verschillende mogelijkheden;
- relatiebeheer;
- communiceren met diverse afdelingen;
- facturatie en debiteurenbeheer.
Verder was ik verantwoordelijk voor de verkoop en heb ik de afgelopen twee jaar de omzet verhoogd met 23%.
Oktober 2003 – juli 2012, Assistent hotelmanager, Hotel Tad Utrecht
Als assistent hotelmanager was ik verantwoordelijk voor de hotelreceptie en alle administratieve werkzaamheden. Mijn taken bestonden uit:
- het goed laten verlopen van het ontbijt, het restaurant, de bar en de keuken;
- controleren van hotelkamers op hygiëne;
- aanspreekpunt voor gasten en medewerkers;
- leidinggeven en motiveren van het team.
Stages
Als je een horeca-opleiding hebt gevolgd dan doe je de meeste praktijkervaring op tijdens je stageperiode. Zeker als je nog weinig werkervaring hebt, is het slim om je stages op je curriculum vitae te vermelden. Onder het kopje Stages kun je ook je afstudeeropdracht naar voren brengen en bijvoorbeeld projectgroepen die relevant zijn voor de vacature.
Stages
September 2002 – maart 2003, Stagiair Hotel en restaurant De Koning, Curaçao
Ik heb stagegelopen bij een hotel en restaurant op Curaçao waar ik onder andere te maken had met de volgende werkzaamheden:
- persoonlijk contact met gasten;
- administratieve werkzaamheden;
- front en back office;
- verkoop en marketing.
Vaardigheden en eigenschappen
Aan de hand van jouw vaardigheden en eigenschappen beoordeelt een recruiter of werkgever bijvoorbeeld of jij in het team past. Bij werken in de horeca komt veel teamwork kijken. Om een restaurant te runnen of een hotel draaiende te houden zijn er veel mensen nodig. Jij bent een schakel in de keten. Het kunnen samenwerken in een groep is dan ook zeer belangrijk in de horeca.
Ook flexibiliteit is essentieel. Laat zien dat jij je snel aanpast aan veranderende werktijden, taken en verantwoordelijkheden. Maar ook dat je het in je hebt om om te gaan met gedragingen van collega’s en gasten.
Naast je sterke eigenschappen vermeld je ook op je curriculum vitae over welke vaardigheden beschikt. Ben je afwashulp of werk je in de keuken, toon dan je kennis van hygiëne en schoonmaakprocedures. Ook tijdmanagement is heel belangrijk binnen de horeca. Gerechten moeten op tijd klaar zijn én geserveerd worden. Als serveerster of ober zul je dus goed moeten plannen. Ook om kunnen gaan met geld en weten hoe het kassasysteem werkt is belangrijk om te vermelden.
Vaardigheden
- Kennis sociale hygiëne en schoonmaakprocedures – zeer goed
- Tijdmanagement – zeer goed
- Kassasysteem Lightspeed - goed
Eigenschappen
- Flexibel ingesteld
- Goed kunnen samenwerken
Talenkennis
De horeca is een internationale branche en het beheersen van meerdere talen bijna een must. Laat je toekomstige werkgever daarom zien welke talen jij spreekt en wat je niveau is. Wees eerlijk in hoe goed je een taal spreekt zodat jij en de werkgever niet voor verrassingen komen te staan.
Talen
Nederlands – moedertaal
Engels – vloeiend
Duits – vloeiend
Frans - goed
Lay-out van je horeca cv
Ook in de lay-out van je horeca cv komt dat oog voor detail weer terug. Zorg ervoor dat jouw cv er verzorgd en aantrekkelijk uitziet. Dit doe je door te werken met kolommen en bijvoorbeeld een kleur toe te voegen. Als je zelf niet zo goed bent in het ontwikkelen van een mooie lay-out kun je kiezen voor reeds ontworpen professionele templates. Zo geef je je curriculum vitae de juiste uitstraling.
Maak het verschil met je CV
Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.